Coronatijdperk en Mantelzorg
(door Lisette Mulder, coördinator Steunpunt Mantelzorg bij Welzijn Barneveld, lid van Daphne Rebekkahloge)
En dan op 12 maart blijkt dat ook in Nederland verregaande maatregelen worden genomen ten aanzien van de coronabesmettingen. Ik, Lisette Mulder, werk bij een welzijnsorganisatie in Barneveld. Ik werk daar op het Steunpunt Mantelzorg en ondersteun de mantelzorgers in de gehele gemeente Barneveld. En wat doe je dan als er een Coronacrisis uitbreekt?
In normale tijden zijn wij er voor een luisterend oor, ondersteuning bij vragen rondom zorg, welzijn, financiën, werk en wonen. Vaak zijn we wegwijzer in de warboel van regelgeving waarmee je nu te maken krijgt in de zorg. Zorgverzekeringswet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Wet langdurige zorg, Jeugdwet allemaal termen waar de gemiddelde Nederlander die niets met zorg te maken heeft niet van gehoord heeft, laat staan dat hij weet wanneer je met je vragen waar terecht moet. In dat oerwoud proberen wij hen wegwijs te maken. Overigens is in vrijwel elke gemeente wel een steunpunt mantelzorg te vinden waar je terecht kan met je vragen.
Daarnaast organiseren we diverse bijeenkomsten voor mantelzorgers. Op het programma stond een workshop moodboard maken, een informatieavond over werk en mantelzorg en een uitje voor mantelzorgers en de week van de jonge mantelzorgers (begin juni). Dat hebben we allemaal kunnen afzeggen. Zodra we weer mogen, gaan we er weer voor om mensen te informeren en te zorgen voor een respijtmoment.
Nu in dit coronatijdperk bellen we, mijn collega’s bij Welzijn Barneveld en ik, alle mensen boven de 65 jaar, mantelzorger en geen mantelzorger. Gewoon om te horen hoe het gaat, of ze hulp nodig hebben, of ze alleen zijn, zich eenzaam voelen en we kijken wat we dan voor ze kunnen betekenen. We hebben al veel belmaatjes gekoppeld aan deze mensen. Een maatje die gewoon regelmatig even met iemand belt voor een praatje. En Maaltijd aan huis wordt meer ingezet dan anders.
Bij mantelzorgers merken we vooral dat de meesten het goed kunnen bolwerken. Kinderen brengen boodschappen aan de deur, ze kunnen bellen, videobellen en ze leggen zich erbij neer dat het is zoals het is. Niet klagen maar dragen is het devies bij veel mantelzorgers in Barneveld. En daar maak ik me dan toch wel zorgen om. Want wat als het nog langer gaat duren, houden ze het dan vol? Dagbestedingen zijn dicht en dat gaf voor veel mantelzorgers juist net een beetje ademruimte, beetje vrije tijd om het vol te kunnen houden. Ondertussen wordt daar ook naar gekeken of ze toch niet beperkt open kunnen.
Ik houd contact met thuiszorgpartijen, zij weten wat wij kunnen bieden en ik weet dat ze vooralsnog hun werk gewoon blijven doen bij de mensen. Ze maken zich zelfs zorgen dat mensen hun huishoudelijke hulp afzeggen. Hygiëne is zo belangrijk momenteel. Daarnaast zijn juist deze huishoudelijke hulpen degenen die een oogje in het zeil houden en aan de bel trekken als ze merken dat het toch te zwaar wordt voor mantelzorgers. Hier in het Barneveldse zeggen de mensen hun huishoudelijke hulp tijdelijk op. Bang voor mensen over de vloer. Dit terwijl ze in de zorg heel zorgvuldig omgaan met gezondheid van henzelf en van de mensen bij wie ze komen, gewoon volgens regels van het RIVM.
Kortom ik bewonder de mantelzorgers en verwonder me over hun veerkracht. Ik maak me zorgen of ze toch niet hun grenzen over gaan, en hamer er via mails aan de bij ons bekende mantelzorgers op dat ze tijdig aan de bel trekken en moedig aan om te durven vragen. In deze mails geven we tips. We verwijzen ze ook graag naar de site van Mantelzorg.nl omdat daar veel informatie op staat over wat je kunt doen, hoe te handelen en hoe je je kunt voorbereiden als je de mantelzorg niet meer zelf kunt doen.
Kortom het is gewoon even schakelen, en we doen waar we goed in zijn; Mantelzorgers ondersteunen.
Lisette Mulder, coördinator Steunpunt Mantelzorg bij Welzijn Barneveld, lid van Daphne Rebekkahloge)
Reageren? Stuur je reacties dan naar de redactie
Maak ook op een andere wijze kennis met ons. We kennen naast de loges diverse andere activiteiten voor iedereen.
-
Odd Readers
Een goed boek lezen is een verademing in de drukte van dit bestaan. Samen een boek lezen maakt dit feestje extra bijzonder. Onze Odd Readers bieden je de mogelijkheid om dit samen lezen in de praktijk te brengen. Ben je een leesfan of zou je het willen worden? Lees er hier dan meer over.
-
Odd Fishermen
De wereld verbeteren, vissend op de Waddenzee. We doen het al meer dan 40 jaar. En het visserslatijn is daarbij onuitputtelijk. Juist dat maakt deze dag tot een jaarlijks terugkerend succes, of je nu van vissen houdt of niet. Lees er hier meer over.