Nieuwsbrief nummer 71 - januari 2025
Bekijk deze e-mail in uw browser
Odd Fellows Apeldoorn
Nieuwsbrief nummer 71 - januari 2025
Van de redactie

Het jaar loopt ten einde, en terwijl we samen terugblikken op wat 2024 ons heeft gebracht, richten we onze blik ook vooruit op de toekomst van het Odd Fellow-zijn. De orde blijft een baken van broederschap, medemenselijkheid en persoonlijke ontwikkeling. In een tijd van snelle veranderingen en maatschappelijke uitdagingen, zijn de waarden van vriendschap, liefde en waarheid belangrijker dan ooit.

 

2025 belooft een bijzonder jaar te worden. Het biedt de kans om de idealen verder uit te dragen en onze verbinding met de gemeenschap te versterken. Als Odd Fellows weten we dat groei niet alleen in aantallen zit, maar ook in de diepgang van onze ontmoetingen en de impact van onze acties. Laten we ons blijven inzetten voor het bouwen van bruggen, zowel binnen als buiten onze loge.

 

Daarnaast is het een moment om tradities te koesteren én te moderniseren. Hoe maken we onze boodschap toegankelijk voor nieuwe generaties? Hoe blijven we een relevante kracht in een veranderende wereld? Dit zijn vragen die ons als Odd Fellows inspireren.

In deze aflevering van de Nieuwsbrief een inspirerend hoofdartikel van de hand van een van onze oudere leden: Phons Couzijn.  Hij zorgt voor een frisse blik, maar ook zorgt hij er voor dat deze Nieuwsbrief elke maand verschijnt!

Verder een overdenking over reflectie van Rien Inniger en het gedicht van de maand door Eljan de Wijs.

 

Een warm en voorspoedig nieuwjaar gewenst!

 

De redactie.

 
Hoofdartikel

Het hoofdartikel van deze Nieuwsbrief van de Apeldoornse Odd Fellows is geschreven door Phons Couzijn. Hij is lid van de Apeldoornse Zeven Sterren Loge.

Eigenlijk is hij zijn leven lang al lid: maar liefst meer dan  50 jaar is hij lid van de Orde. Hij maakt ook al vanaf het begin de Nieuwsbrieven van de Apeldoornse Loges.......lees verder

 
Reflectie

Het thema van het kortgeleden verschenen Jaarboek van de Grootloge van Nederland en Belgie is reflectie. Naar aanleiding daarvan schreef Rien Inniger onderstaand artikel.

 

Reflectie: Een Tijdloze Praktijk die ons Verbindt met Onze Menselijkheid

Sinds mensenheugenis hebben we ons afgevraagd wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Deze fundamentele vragen over ons bestaan en de zin van het leven vormen de kern van ons menszijn en zijn nauw verbonden met het begrip reflectie. Reflectie is een diepe introspectie en zelfanalyse die ons in staat stelt onze gedachten, gevoelens en acties te begrijpen en te evalueren. In dit artikel zullen we de waarde van reflectie onderzoeken, met name in de context van de Odd Fellows en de rol die zij spelen bij het bevorderen van reflectie en verbinding.

 

Het Belang van Reflectie

Reflectie is een essentieel onderdeel van persoonlijke groei en ontwikkeling. Door bewust na te denken over ons gedrag en de gevolgen daarvan, kunnen we onze sterke punten identificeren en werken aan onze zwakheden. Dit proces van zelfonderzoek stelt ons in staat om bewuster te leven en onze keuzes te maken in overeenstemming met onze waarden en doelen.

Reflectie kan ook ons begrip van anderen en hun perspectieven verdiepen. Door ons in de schoenen van een ander te verplaatsen en ons af te vragen hoe ze zich voelen en waarom ze handelen zoals ze doen, kunnen we empathie ontwikkelen en onze relaties met anderen versterken.

 

Reflectie in de Odd Fellows

De Odd Fellows, een internationale organisatie die zich inzet voor broederschap, liefdadigheid en verbetering van de mensheid, erkennen het belang van reflectie als een hulpmiddel voor persoonlijke en sociale groei. Als een organisatie die sterk gelooft in het idee van het ‘zelf’, moedigen de Odd Fellows hun leden aan om regelmatig na te denken over hun eigen gedrag en de manier waarop ze bijdragen aan de wereld om hen heen.

 

Reflectie en Verbinding

Door reflectie kunnen mensen zichzelf beter leren kennen en zich bewust worden van hun sterke punten en zwakheden. Dit kan hen helpen om op een authentieke manier verbinding te maken met anderen. Wanneer we oprecht naar onszelf kijken en onze ervaringen delen met anderen, creëren we een omgeving van openheid en eerlijkheid die de basis vormt voor echte verbinding en gemeenschap.

 

Conclusie

Reflectie is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en verbinding. Het stelt ons in staat om bewustere keuzes te maken en ons begrip van onszelf en anderen te verdiepen. In de context van de Odd Fellows is reflectie een integraal onderdeel van de filosofie van de organisatie en speelt het een belangrijke rol bij het bevorderen van broederschap, liefdadigheid en de verbetering van de mensheid.

 

Rien Inniger

Gedicht van de maand

Het ongeloof bij buren

 

Iemand vraagt me hoe dan wel, nu iedereen de hele tijd maar gaat,

nu zelfs ik, terwijl – dichters zijn toch van liefde, is het niet?

Nu zelfs ik met zo’n gezicht mijn boeken in de auto laad.

 

De slechte reputatie van de wankeling, zeg ik. Men grijpt steeds naar

wat wortel schiet en stevig staat. Maar noem verzekering

geen zekerheid, slaap niet in vertrouwde armen

als andere aanlokkelijk ontbreken.

 

Ik heb de waterkoker meegekregen. De rode braadpan, éénpersoons.

En terwijl ik pak wat liefde niet moet zijn, een raar portret,

wat weet het falen nog van slagen af, wikkel ik

mijn schilderijen in grijs vilten dekens.

 

Misschien, zeg ik, moet je verlangen naar wat blijft. Maar niet

om aldoor naar te kijken. Daar zorgt de kunst wel voor,

koppen die ingelijst en wel de tijd doorstaan.

 

Zoek naar wat verdampt, verpulvert. Zoek naar de aarzeling

en ongemak. De raadselachtigheid. Ik zou nu graag

een lelijke die mij weer aan het lachen maakt

en die mij prachtig vindt. Prachtig.

 

Uit: Ester Naomi Perquin – Meervoudig afwezig (2017).

Ester Naomi Perquin (1980) was van 2011 tot 2013 Stadsdichter van Rotterdam en van 2017 tot 2019 Dichter des Vaderlands. In die periode was zij ook een avond gastspreker in het IJselkampement, waar zij vragen beantwoordde en eigen gedichten voordroeg.

Bij eerste lezing van haar gedichten heb je het als lezer vaak niet makkelijk. Bij het nogmaals lezen, wordt veel duidelijker, vooral als je in een niet te hoog tempo leest. Bij hardop lezen hoor je hoe elk woord op zijn plaats staat en daardoor nadruk krijgt. Er wordt met taal “gespeeld” , soms ontstaat een neologisme (nieuw woord), b.v. “wanKeling” ; soms lijken zinnen niet af, b.v. “Ik zou nu graag een lelijke” – de nadruk valt op lelijke, omdat je verwacht: lelijke man / vrouw. Ook de wat wrange humor wordt niet geschuwd: “ik heb de waterkoker meegekregen…”

December is een maand om afscheid te nemen van datgene wat voorbij is, om het jaar en al je besognes af te sluiten. Maar ook leef je toe naar een nieuw begin. Zonder de nadruk te willen leggen op deze beladen periode van het jaar, kun je bovenstaand gedicht ook lezen als een afscheid, vol verwachting naar het nieuwe in de komende periode. 

 

Eljan.

Ter overdenking

Kijk in jezelf
Daar is een bron van kracht
Kracht die altijd
Opnieuw zal opwellen
Als je blijft zoeken

Reageren

Je kunt reageren op artikelen die in de Nieuwsbrief verschijnen. Ook kun je een bijdrage leveren aan de inhoud van de Nieuwsbrief. De redactie behoudt zich het recht voor de inhoud in te korten of te bewerken. Ook behoudt de redactie zich het recht voor om bijdragen te weigeren.

Je kunt reageren naar info@oddfellowsapeldoorn.nl

 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je ons toestemming hebt verleend deze naar je te verzenden of dat je hier in het verleden op hebt geabonneerd of contact hebt gehad met de Odd Fellows Apeldoorn.


Copyright 2025 • Odd Fellows Apeldoorn • Uitschrijven nieuwsbrief

facebook